yogahouding de neerkijkende hond

De neerkijkende hond word ook wel de downword facing dog genoemd en is een bijzondere houding.
Zij vraagt wel wat beoefening voordat je je in deze houding kunt ontspannen in de inspanning die je doet.
Het hele lichaam word in deze houding versterkt en gelijktijdig gestrekt en dat kan erg prettig voelen. Zo worden met name de benen, de rug en de armen gestrekt en qua inspanning worden de armen, rug en schouders gesterkt. De borstkas word vrij gemaakt en de schouders en schouderbladen worden beweeglijker wat je na verloop van beoefening in je houding terug kunt zien, voelen en merken. De adem kan vrij stromen omdat de buikwand los hangt en omdat je wat ondersteboven bent in de houding ligt er minder druk op de adem wat zorgt voor een diepere uitademing en dat heeft weer uitwerking op je hele zenuwstelsel. Inspannende houding die energie geeft maar tegelijkertijd kalmeert en ontspant op dieper niveau.

Heerlijk om te beoefenen en zo met je lijf bezig te zijn.

20150718_103412_Richtone(HDR)

Hoe doe je het?

Zorg voor een fijne omgeving. Lekker buiten of een plek binnen die rustig voelt.
Een matje kan handig zijn om te voorkomen dat je wegglijdt. Heb je die niet, ga dan op blote voeten om zo meer grip te hebben en minder afgeleid te worden door ongemak door t wegglijden.

De houding kun je het beste goed opbouwen. Zo sta je gemakkelijker en haal je het meeste, fysiek, mentaal en emotioneel, uit de houding;

Ga op handen en knieën, de handen aan weerszijden van je mat

Kom met de billen omhoog (omgekeerde V) en hou de knieën nog even gebogen

Duw het staartbeen omhoog

Duw de handenpalmen flink in de mat, strek de armen weg en duw de borst naar voren waarbij je een de schouderbladen achterlangs wat naar elkaar toe beweegt

Strek dan de benen en duw de hielen richting de mat, ga dat niet forceren. Je doet wat de kuitspieren en achillespees aankan, (een scheurtje zit er zo in en dat wil je niet 🙂 )

De houding is nu compleet,  blijf het staartbeen omhoog duwen, de armen strekken en houdt de schouderbladen naar elkaar toe gedraaid. Borst naar voren.
Ontspan de buik.

Blijf zo lang in de houding als dat prettig voor je voelt waarbij je voorkomt dat je in gaat zakken. beter is het dan om uit de houding te gaan en deze opnieuw op te bouwen.

Hou je aandacht bij je fysieke sensaties, blijf je ademhaling voelen en kijk of je ontspanning kunt vinden en ook toe kunt laten in de inspanning die je doet.

Plezier!