De kunst van kalmeren | stiltedag

Geplaatst door op nov 4, 2016 in blog | Reacties uitgeschakeld voor De kunst van kalmeren | stiltedag

    …Als je je zelf kunt zien als een fluitketel die tijd nodig heeft af te koelen na een intensief moment van (in)spanning dan ben je op weg te begrijpen hoe jouw systeem werkt…
Cindy

Tijdens deze ‘stiltedag’ wil ik je laten ervaren hoe jouw systeem (op fysiek, emotioneel en mentaal niveau) werkt waardoor je kunt gaan begrijpen hoe jij meer stilte (rust, ontspanning) in je leven kunt toepassen en integreren;
Wij zijn mensen en mensen hebben in principe geen eenvoudige aan en uitknop om onszelf op ‘uit’ te zetten wanneer wij dat wensen, zodat we ons kunnen ontspannen of ons rustig kunnen voelen.
Ons systeem werkt anders dan de afstandsbediening van de t.v  🙂

Ons systeem is als een fluitketel..; geef de fluitketel genoeg energie (vuur) en de fluitketel met water begint warm te worden en uiteindelijk te koken waardoor  de fluitketel gaat fluiten. Haal je de fluitketel vervolgens van het vuur af dan zal de fluitketel nog even na-sissen, er zit immers nog voldoende warmte (energie) in de ketel waardoor het tijd nodig heeft om af te koelen en de activiteit in de ketel afneemt.

Als je dat terugkoppelt naar de mens dan werkt dat net zo; geef de mens genoeg energie (in de vorm van fysieke beweging, emotionele gebeurtenissen en/of mentale activiteiten) en het systeem gaat ‘koken’ (lees: komt in beweging, er ontstaat onrust). Dat is niet goed, dat is niet fout maar dat is hoe het werkt en wat er dus IS. Haal je de energie weg (je stopt met de fysieke beweging, de emotionele gebeurtenis word weer rustig en/of de mentale processen stoppen) dan zal de opgedane energie nog even nabewegen, er zit immers nog voldoende energie in het systeem waardoor het tijd nodig heeft weg te kunnen vloeien en zo het systeem weer kalmeert.
En in dit laatste zit de lastigheid van de mens die het moeilijk vind om ‘na te sissen’… ; de beweging (energie) in de mens die na het stopzetten van de energietoevoer tijd vraagt om weg te kunnen vloeien word dan opnieuw gevoed. Men gaat bijvoorbeeld nadenken over de nog aanwezige emotie, of men gaat piekeren over een mentaal vraagstuk met als gevolg dat de aanwezige energie opnieuw gevoed word waardoor het niet de kans krijgt weg te kúnnen vloeien. En dat heeft als gevolg dat de mens niet, net als die fluitketel, niet na kán sissen. Immers, de mens blijjft als het ware steeds op het vuur staan…..

Dit na-sissen (ontspannen, kalmeren) kun je weer leren waarbij je jouw systeem ook de tijd geeft dit opnieuw te herkennen waardoor zowel jij als jouw systeem opnieuw toegang heeft tot de mogelijkheid tot dat na-sissen.
En dat is wat tijdens deze dag door jullie ervaren gaat worden;
het ervaren hoe dat na-sissen nu eigenlijk voelt, wat jij kan doen om je systeem te kalmeren als je merkt dat er teveel energie in vast zit,
je ervaart je eigen grote mogelijkheden hierin als je je er bewust van bent
je ervaart je verantwoordelijkheid die nodig is om je systeem te kalmeren
je ervaart jouw valkuil die je op het zogenaamde vuur laat staan waardoor de druk en (in)spanning blijft bestaan
je ervaart hierin jouw keuze om die valkuil te gaan herkennen en leert deze om te buigen zodat deze valkuil wegvalt en zodoende ook het ‘vuur’

Kortom, een zeer leerzame dag waarin je kennis maakt, of verdieping vind in de werking van jouw systeem.
Waarin je jouw verantwoordelijkheid herkent en je ook verantwoordelijk gaat voélen om jezelf (je systeem) te kalmeren wanneer dat nodig is (je laat een fluitketel ook niet op het vuur staan toch?
De druk van de fluit word onaangenaam hoog en dat zal ook zo zijn als je jezelf niet af en toe even van dat ‘vuur’ afhaalt…)
Pas je dit kalmeren in je dagelijks leven vervolgens blijvend en bewust toe, dan verdwijnen alle vastzittende energieën langzamerhand uit je systeem waardoor je gaat ervaren dat jij niet langer hoeft te ontspannen omdat je dat dan al bént. Wat er ook IS.

Het dagprogramma ziet er, globaal, als volgt uit, wijzigingen voorbehouden,

aankomen, eventueel kennismaken en een korte uitleg van de dag
installeren middels aandacht voor je fysieke aanwezigheid
woordelijke uitleg
het systeem kalmeren middels een uitgebreide bodyscan
yoga
thee meditatie met versnapering
geleide meditatie; wat is jouw verhaal?
lunch in stilte
geleide meditatie; welk verhaal wil je leven?
Yoga
theemoment met versnapering
ontladen

Er zijn in de ruimte voldoende matjes, dekens en kussens aanwezig. Voel je vrij, indien je dat wenst, om je eigen mat/deken/kussen mee te nemen.

Deze stiltedag is voor iedereen geschikt. Alle activiteiten passen zich automatisch aan,  aan je eigen niveau van leven, denken en voelen.
Verwar deze dag niet met een hele dag van fysieke, emotionele en mentale  stilte… ; immers, de instructie word gesproken en er zal gerust het een en ander in jouw in beweging komen (zowel op fysiek, emotioneel en mentaal niveau) wat als ‘ innerlijke luidruchtigheid’ ervaren kan worden…  zie deze dag als een dag waarin je de ‘storm’ in jezelf kan herkennen en kan laten uitrazen waardoor een mogelijke stilte je op een later tijdstip (beoefen thuis!)  kan bereiken. Het moment waarop stilte je kán bereiken is afhankelijk van de mate waarin jij energieën in je vast hebt zitten; deze zullen eerst moeten gaan stromen voordat er een blijvende stilte kan ontstaan maar weet hierin wel dat elke beoefening waarin jij jezelf laat stromen sowieso stilte/rust/ontspanning en ontlading geeft.

Wil je ook de stilte in jezelf leren/kunnen aanraken? Of je valkuil ontdekken waardoor jij op het ‘vuur’ blijft staan?
Of gewoon eens een lekker dagje helemaal voor jezelf?
Meld je dan aan op info@puurnu.net
Heb je extra informatie nodig? Bel me gerust op 06 14198665 of mail me.

Datum            zaterdag 26 november 2016 en/of zaterdag 10 december 2016 (geef je voorkeur aan)
Locatie           ruimte PuurNU
Duur               10.00 uur uur tot 17.00 uur (ruimte is open vanaf 9.45 uur)
Kosten            70,00 euro inclusief thee, versnaperingen en lichte lunch en de woordelijke uitleg + beoefening van het een en ander op de mail

Overigens beoefenen we dit wekelijks tijdens de Heartfulyoga momenten. Er zijn nog wat matjes vrij.
En wil je de fijne kneepjes erin ‘leren’? Volg dan de training Mindfulness. daarin leer je in 8 weken de basis van Mindfulness; open aandacht voor wat er onherroepelijk al is en hier naar eigen kunnen en zonder dwang herkenning in vinden, durven te ontmoeten en te onderzoeken, erkennen en aanvaarden

Mail naar info@puurnu.net