Alles gaat voorbij| Mindfulnessoefening

Volgens een oud soefiverhaal leefde er in een land een koning die altijd verscheurd werd tussen geluk en moedeloosheid.
Een gebeurtenis of situatie wekte al snel grote ongenoegen bij hem op of lokte een felle reactie bij hem uit.
Zijn gelukkige gevoel veranderde dan snel in teleurstelling en wanhoop.
Op een gegeven moment kreeg de koning genoeg van zichzelf en de manier waarop hij in het leven stond.
Hij ging op zoek naar een uitweg. Hij liet een wijze man komen en zei tegen hem: ‘ik wil net zo zijn zoals u. Kunt u me iets brengen dat sereniteit en wijsheid in mijn leven brengt?’ De wijze man ontving de vraag van de koning en ging weer weg.
Niet lang na de eerste ontmoeting kwam de wijze man terug bij de koning.
Hij had een sierlijk bewerkt doosje bij zich.
De koning maakte het doosje open en vond er een eenvoudige ring in. Op de ring stonden letters. Deze luidde: Ook dit gaat voorbij. De wijze man zei: Draag deze ring altijd. Bij alles wat er gebeurt, goed of slecht, raakt u de ring aan en leest u de inscriptie.
Op die manier heeft u altijd vrede.’

”Ook dit gaat voorbij”

Het lijken zulke eenvoudige woorden.
Als je echter de volle betekenis achter deze woorden ziet, ontstaat er ruimte en innerlijke vrede.
Je ontdekt dat ieder moment uniek is, ieder NU in zijn volle glorie omdat je weet dat alles vergankelijk is.

 

Meditatief oefenmomentje;

In deze oefening wil ik je laten proeven van de vrijheid die kan ontstaan als je de diepere betekenis achter deze woorden kunt voelen. Deze woorden dieper kunnen voelen, betekent dat je deze met je systeem voelt en niet alleen de woorden begrijpt. Zodra je hebt geproefd aan de vrijheid die onder deze woorden verborgen liggen, word je vanzelf geprikkeld de reis naar vrede aan te gaan.

– Controleer je houding, voel hoe je ligt en beoordeel of je nog steeds comfortabel ligt. Zo niet, dan pas je jezelf aan

– Breng je aandacht naar de drukpunten van je lichaam en de mat. Je stapt vanuit je denken in je voelen wat betekent dat je niet na gaat denken hoe die drukpunten voelen, waarom je ze voelt of wat je zou moeten voelen, het betekent wel dat je die punten gewoon voelt; voel de druk van de mat op je achterkant hielen…. Kuiten….. billen…. Schouders en schouderbladen… en achterkant hoofd

– Voel je hele lichaam.. ritmisch bewegend op het ritme van je adem

– Sta het jezelf toe te ontspannen… je voeten, je benen, je billen, je rug, je buik en borst, nek en keel, gezicht en hoofd….

– ….

– Niet denken maar voelen.. help jezelf te ontspannen door vn denken over te stappen in voelen

– …

– Alles gaat voorbij.. werkelijk alles… voel de kracht achter deze woorden..

– …

– Alles gaat voorbij… de kinderjaren van je kinderen.. de nare gebeurtenissen in je priveleven… de fantastische momenten met je familie… seizoenen gaan in elkaar over… het warme badwater word koud.. het bezoek an de tandarts.. het lichamelijke ongemak zet zich om in ander fysieke klachten… alles gaat voorbij… alles…

– …

– Kun je het voelen dat alles voorbij gaat…? En kun je hierin voelen dat er niets anders belangrijk is dan je huidige moment omdat dat het moment is wat dan speelt en waarin jij keuzes kunt maken voor je volgende moment? Keuzes die ervoor zorgen dat je je volgend moment vredig kunt voelen? Keuzes die ervoor zorgen dat je optimaal kunt profiteren van de reis genaamd leven waarin jij je eigen verantwoordelijkheid opeist waardoor jijzelf verantwoordelijk kunt zijn voor je interne belevingswereld welke zich weerspiegelt in je buitenwereld? Kun je voelen dat alles voorbij gaat..? De fijne momenten met je partner, vrienden, familie? De kop koffie in de vroege ochtend? De ochtendzon of zonsondergang? Het gaat voorbij, dus waarom er niet voor zorgen dat je er ook helemaal bij bent zodat die momenten je opladen waardoor je vredig je volgende moment in kunt gaan… Kun je voelen dat alles voorbij gaat..? De ruzie met je tienerzoon? De moeilijkheden op je werk? De pijn in je lichaam? Het gaat voorbij, dus waarom er niet voor zorgen dat je er niet in meegesleurd word en je daardoor onvredig je volgende moment in gaat..

– …

– Alles gaat voorbij… en jij mag kiezen of jij dat bewust wilt ervaren… houdt je vast aan vasthouden of kies je voor beweging? Bewust ervaren dat alles voorbij gaat geeft ruimte om te voelen dat het huidige moment het meest belangrijke is wat telt. Vanuit daar vorm je je leven op een manier die past bij jou.

Alles gaat voorbij. Alles. Het is daarom zinvol en zoveel prettiger om aanwezig te zijn in het huidige moment. Het huidige moment biedt kansen die je mist als je ervoor kiest te verblijven in het verleden of in de toekomst. Vasthouden aan iets wat onherroepelijk al is geweest zet je vast. Je staat niet langer open voor huidige ervaringen waardoor je leeft vanuit je hoofd. Vanuit je denken en je denken is altijd gebaseerd op eerdere ervaringen. Je mist Leven als je leeft vanuit je hoofd. Hoofd, lichaam, geest, ziel en jijzelf zijn niet in balans. On- balans geeft ongemak, stress en spanning.
Zie in dat alles voorbij gaat en dat ieder huidig moment jouw moment kan zijn.

– Maak je adem weer wat dieper… voel je handen en voeten.. beweeg vingers en tenen en rek en strek je gapend en geeuwend krachtig uit. Kom dan zitten

 

Deze oefening komt uit de training (spelen met) Mindfulness van puurNU